Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, wellicht voornamelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw doch teruggaand op oudere hoeve; aanpassingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken (pannen en kunstleien), heden met deels bepleisterde en geelgeschilderde gevels. Deels gekasseide rechthoekige binnenplaats. Brede rechthoekige toegangspoort opgenomen links in zuidelijke bedrijfsvleugel aan de straat; doorrit heden met ijzeren hek. Rechts in straatgevel: grote keperboogvormige gevelnis in uitspringende bakstenen omlijsting; beglazing gevat in opvallend decoratief smeedwerk; Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Ten noorden, achterin gelegen boerenhuis van wellicht oorspronkelijk één bouwlaag verhoogd tot anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat); in de jaren 1990 gerenoveerd boerenhuis met sterk gewijzigd interieur. Rechthoekige erfgeveldeur bewaart gesinterde bakstenen omlijsting; bij renovatie toegevoegde steektrap en erker; gewijzigde vensters. Twee overwelfde kelders waarvan één huis- en één buitenkelder. Neoclassicistische marmeren schouw bewaart rest van decoratieve schildering met bloemenguirlande op bepleisterde schouwboezem.

Ten westen, dwarsschuur; erfgevel met houten deurlateien en twee dito vensterkozijnen.

Ten zuiden, vroegere paardenstallen en varkensstallen.

Ten oosten, volgens sporen metselwerk, in de loop van de 20ste eeuw verhoogde en verlengde bedrijfsvleugel van anderhalve bouwlaag; erfgevel met zolderlaadvensters; brede doorrit.

Rechts opzij, breed ijzeren hek tussen overhoekse bakstenen hekpijlers.

Auteurs: Verbeeck, Mieke