Wegkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkruis

Beschrijving

Wegkruis aan viersprong op hoek met Gauwinkel en schuin tegenover hoek Riebeke / Leizemooie. Opgesteld midden tussen vier linden binnen een omheind perk met ijzeren toegangshek. Kruis opgericht eind 19de eeuw; vervangt een circa 50 meter verder aan Gauwinkel staand herinneringskruis aan een vadermoord begaan in 1624 en in begin 19de eeuw vernieuwd door een Van der Linden ingevolge een belofte voor behouden terugkeer uit de oorlog. Gewit Jezusbeeld nu aan een grijsgeschilderd betonnen kruis onder afdakje en tegen traditioneel ruitvormig bord met decoratief uitgesneden randen.

• Bijkomende informatie verstrekt door L. De Temmerman.
  • DE TEMMERMAN L., Brakelse Kapelletjes en kruisen, een Brok Lokale Geschiedenis, in Triverius, XIX, 2, 1989, p. 25.