Synagoge Romi Goldmuntz

Beschrijving

Synagoog Romi Goldmuntz. L-vormig gebouw, met gecementeerde en beige geschilderde voorgevel, van twee bouwlagen onder platte daken, uit de tweede en derde kwart van de 20e eeuw, waarin grote en kleine synagoge, feestzalen en conciërgewoning.

Koninklijk Besluit van 3 april 1912 machtigde de Israëlitische synagoog van Antwerpen een hulpsynagoog op te richten. Funderingswerken uitgevoerd in 1925 doch om financiële redenen slechts voorzien van een voorlopig gebouw circa 1927 naar ontwerp van J. de Lange. In 1941 geplunderd en in 1944-45 fel beschadigd. Tussen 1945 en 51 voorlopig hersteld en naar ontwerp van I. Isgour in 1954 hersteld, verbouwd en heringericht.

Hoek uitgewerkt met trapgevels en ingewerkte vierkante vlak afgedekte toren met hoofdtoegang. Grote synagoge met rondbogige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters (glas-in-loodramen). Voorst rechthoekige vensters, steekboogdeuren.

Interieur grote synagoge: rechthoekige driebeukige ruimte verdeeld in twee bouwlagen door middel van vrouwengalerij. Vlakke plafonds op eenvoudige zuilen. Rechthoekige ark met centrale verdiepte rondboognis, op gecanneleerde Ionische zuilen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Antwerpen, Annexe Israëlitische synagoge, dossiers 1, 2, 3, 4.

Auteurs: Plomteux, Greet