Meiboomkruis

Beschrijving

Zogenaamd Meiboomkruis. In het landboek van 1705, op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Poppkaart (circa 1850) wordt reeds een meiboom op deze plaats aangeduid. Wanneer de meiboom verdween en of die al dan niet vervangen werd door het huidige kruis is niet duidelijk. De meiboom was gelegen op het kruispunt van de voornaamste verbindingsweg tussen twee belangrijke heerlijkheden, de heerlijkheid Hondschote en de heerlijkheid Bergelen.

Heden, gietijzeren kruis op conische bakstenen sokkel en omringd door vijf lindebomen. Een eenvoudig 19de-eeuws ijzeren kruis. Christusbeeld met erboven ijzeren plaat met opschrift INRI. Aan de voet van het kruis lantaarn en offerblok.

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 130-131.
  • WITDOUCK R., De meiboom, in 't Meiboompje, jaargang 1, nummer 3, 1984, p. 4-49.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie