Gruytershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gruytershuis

Beschrijving

Alleen het volume bleef na de recente restauratie behouden. Het huis wordt in de schepenregisters vermeld als Bloemendaal. De woning werd in 1631 gekocht door Gerard Gruyters van Dionys Van Oeteren, burgemeester van Luik. Het werd door de familie Gruyters herbouwd en bleef in de familie tot 1888. Het is lange tijd jeneverstokerij geweest, tevens afspanning. In 1521 verbleef Albrecht Dürer in dit huis, “de hübsche herberg Blumenthal”. Vóór de restauratie was het huis in de zijgevel door middel van muurankers gedateerd 1747, en het toenmalige uitzicht dateerde uit die periode.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • SEGERS J. 1995: Stadsgids Stokkem, sine loco, 24-25.