Sint-Jobskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jobskapel

Beschrijving

Op de sluitsteen gedateerd A° 1862. Opgericht door de familie Nulens-Frencken. In de buurt bevond zich nog een andere, oudere kapel (1599), die waarschijnlijk in 1883 verdween.

Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje (hardstenen bedekking). Bakstenen rondboognis voorzien van een hardstenen sluitsteen met hoger vermeld jaartal, en een hardstenen dorpel. In deze nis een rondboognis in een hardstenen omlijsting van mogelijk hergebruikt materiaal; ijzeren deurtje met glas. Twee hardstenen treden voor de kapel. Omgeven door twee geknotte linden.

Mobilair: Sint-Jobsbeeld, hout.

• MAES S.F.-DREESEN J., De geschiedenis van Bree. De parochie, de oude kloosters, Heverlee, 1946, pagina 56.