Winkelhuis in neo-Vlaamse renaissance

Beschrijving

Winkelhuis in neo-Vlaamse renaissance gebouwd naar een bouwaanvraag van 1882 van architect H. Smits voor Smits-Van Cant. Het jaartal "1882" in een cartouche op de gevel bevestigen dit. Het huis is verbonden met een tegelijkertijd en in dezelfde stijl opgetrokken magazijn op een perceel net om de hoek in de Belegstraat 42A.

Smal bakstenen gebouw van drie bouwlagen en twee traveeën. De woning had oorspronkelijk een houten winkelpui in neorenaissancestijl op de begane grond. Roodbakstenen lijstgevel, doorbroken met een centraal houten dakvenster, oorspronkelijk met topornament. Neo-Vlaamserenaissance-elementen zoals rolwerkcartouches, natuurstenen speklagen en diamantkoppen, smeedijzeren sierankers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1882 # 1118.