Stadhuis van Knokke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis van Knokke

Beschrijving

Stadhuis van Knokke, gebouwd in 1911-1913 naar ontwerp van architect J. Wassenhove (Knokke) en uitgevoerd door aannemer K. Saelens. Voordien was het gemeentehuis gevestigd in herberg "De Zwaene" (zie Maurice Lippensplein) en in herberg "Communal" in de huidige Seb. Nachtegaelestraat.

Neogotisch gebouw in rode baksteen van twee bouwlagen op een hoog entresol en tien traveeën waarvan asymmetrisch in de vijfde travee een opvallende open traptoren; arduinen gebouchardeerde sokkel, arduinen kruisvensters, getrapte dakvensters en slanke hoektorentjes. Het gemeentehuis van Maldegem naar ontwerp van architect H. Geernaert (Gent) van 1909 stond model voor dit gebouw. Omwille van zijn omvang is het stadhuis een voorafspiegeling van de toekomst van Knokke als drukke mondaine badstad.

In 1953-1955 volgen verregaande dakwerken naar ontwerp van architect Georges Taelemans, waarbij de dakkapellen en toren veranderd worden. In de jaren 1990 volgen belangrijke restauratie- en aanpassingswerken onder leiding van de Groep Planning, waarbij de oorspronkelijke toren in ere wordt hersteld; inrichting van hall en burelen. In 1997 wordt een oostelijke vleugel in moderne vormgeving bijgebouwd naar ontwerp van Hans Christian Demyttenaere (Knokke).

• LANNOY D., Het neogotische stadhuis, in: Cnoc is ier, 18, s.d., p. 28-33.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda