erfgoedobject

Hoeve met smidse

bouwkundig element
ID
57931
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57931

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met smidse
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Houtave
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Huidig restaurant "Travalie", voorheen deel van de 18de-eeuwse hoeve met smidse. In 1785 wordt de herberg "Drie Koningen" op de hoek met de Zakstraat (nummer 17) aan de westzijde langsheen de straat uitgebreid met stallingen en een hoeve, in de 19de eeuw uitgebaat als één grote afspanning. In 1863 wordt een deel ingericht als smidse. In 1980 gerenoveerd en omgevormd tot huidige horecagelegenheid. Voormalige hoeve van het langgeveltype bestaande uit boerenwoning met geïncorporeerde stal en smidse. Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen); klimmend dakvenster. Muurankers. Segmentboogvormige muuropeningen onder strek en klein halfcirkelvormig venstertje in linkertravee; vernieuwd houtwerk met kleine roedeverdeling. Betegelde onderdorpels. Nieuwe driedelige inkom onder houten luifel (leien).

  • Monument en Tijd, Brochure Open Monumentendag 10/09/2000, Zuienkerke, 2000, p. 10.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Houtave

  • Is deel van
    Kerkhofstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met smidse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57931 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.