Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingparochie

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van 1856 van J. Van Gastel opgericht in 1857-1858, op het kadaster geregistreerd in 1860, vergroot (aanpassen bovenverdieping en bijgebouwen) in 1874 naar ontwerp van 1870 van P.J. Taeymans en in 1907 naar ontwerp van 1906 van J. Taeymans (verhogen rechter zijtravee).

Dubbelhuis van één + vijf + één, licht inspringende travee en één tot twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Bakstenen lijstgevel met beluikte, rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken op gelijkvloerse verdieping, laatste travee en bovenverdieping met steekboogvensters, arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur met afgeronde bovenhoeken, eerste travee met recente garagepoort. Zijgevel met rondbogige topvensters.

Oorspronkelijk gebruikelijke binnenindeling met centrale gang, spreekkamer en salon aan straatzijde, trapzaal links, keuken en eetzaal achteraan en sanitair en bergruimte in de zijtravee.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/0736.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Geel, schetsen 1860/27.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 2, Geel-Larum, dossiers 1, 2 en 3.