Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Pittoreske villa, aanvankelijk gebouwd als bestuurderswoning bij de aanpalende stedelijke lagere jongensschool, heden privéwoning. Wat achterin gelegen verzorgde villa met diepe tuin, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers op breukstenen plint. Als ensemble met de voormalige jongensschool in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in een neotraditionele stijl met cottage-invloeden. Bouw zeer waarschijnlijk gelijktijdig met nieuwe schoolgebouwen in 1924 voltooid, maar eveneens pas in 1934 kadastraal genoteerd.

Stijlvolle baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder snijdende overstekende zadeldaken (kunstleien) op schoren. Uitspringende zijrisalieten, hoger oplopend in (afgeknotte) puntgevels afgewerkt met vakwerkimitatie, aan de straat voorzien van een opengewerkte lagere inkompartij en aan de linkerzijgevel van een driezijdige erker met terras. Gevelafwerking haast identiek aan deze van de haaks geplaatste klassenvleugel bij nummer 1-1A.

Lage omlopende breukstenen plint. Sobere verwerking van imitatienatuursteen in hoek- en sluitstenen van de gebogen venster- en deuropeningen.

Voorts, oorspronkelijk schrijnwerk met kleine roedeverdeling in bovenlicht.

• Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Dendermonde, 861.2.