Kasteel ten Dael

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel ten Dael

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein ten Dael

Beschrijving

U-vormig gebouw met geplaveid voorhof, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, doch naar verluidt na een brandramp aangepast en volledig gecementeerd, zodat een onderzoek naar mogelijk oudere sporen (torens), onmogelijk is.

Woonvleugel met twee bouwlagen van vijf traveeën en een plat dak, aangebracht na de afknotting van de bovenste verdieping door brand. Arduinen steekboogvensteromlijstingen met sponning en duimen. Middentravee afgelijnd met gegroefde pilasters en bekroond met een houten fronton; recentere deuromlijsting tussen dunne zuiltjes met entablement. Gelijkaardige ordonnantie in de witgeschilderde achtergevel, die gecantonneerd wordt door twee stoere rechthoekige torens; drie bouwlagen en een plat dak, afgezet met een arduinen balustrade. Rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen (vierde kwart 18de eeuw) en recentere loggia's op de begane grond (20ste eeuw).

Het voorplein wordt afgezet door twee gelijkaardige éénlaagse vleugels met mansardedak en dakkapellen, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gecementeerde gevels geritmeerd door drie rondboogarcaden en steekboogvormige deuren en vensters. Gecementeerde bijgebouwen achteraan.

Boomrijk park met brede waterpartij.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne