is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Traditioneel diephuis: bovengevel en daken
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling was geldig van tot
Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw.
Gekaleide, bak- en zandstenen trapgevel van zeven treden met topstuk, verankerd door smeedijzeren muurankers, herhaaldelijk aangepast zoals de verschillende ontlastingsbogen getuigen. Rechthoekige vensters met negblokken: de hardstenen lekdrempel en latei met ontlastingsboog zijn 19de-eeuwse verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Tweeledige top gemarkeerd door doorlopende waterlijsten, die de overhoekse fioelen onderling verbinden. Vrij intacte muuropeningen: rechthoekig drielicht met lager middenluik, latei op kraagstenen en druiplijsten, waarboven een rechthoekig luik en een balkgat. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting die uitloopt op een afgeschuinde witstenen plint; garagepoort in plaats van de twee benedenvensters.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)