Burgerhuis De Zwarte Haan

Beschrijving

Diephuis met mooie arduinen lijstgevel in Lodewijk XV-stijl, 1775 gedateerd op het entablement; drie bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak (kunstleien).

Symmetrische voorgevelordonnantie met steekboogvensters in vlakke omlijsting, voorzien van siersluitsteen tussen festoen en lekdrempels op rocailleconsoles; borstweringen verfraaid met guirlandes. Accent op het middenrisaliet: deurvensters in geprofileerde schouderboogomlijsting met schelpvormige sluitsteen en smeedijzeren balkonleuningen. Gevelbekroning door middel van gekornist entablement met jaartal tussen rocaillemotieven, eierlijst en kroonlijst. Begane grond oorspronkelijk met centrale rondboogdeur met fraai uitgewerkt bovenlicht, getoogde vensters in vlakke omlijsting met versierde sluitsteen en lekdrempels op rocailleconsooltjes. Pui heden sober aangepast met arduinen bekleding en wijziging van deurtravee.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde