Armhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Armhuis

Beschrijving

Voormalig "Armhuis", gesticht door Sabina De Groote in 1863 en gebouwd naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Oorspronkelijk bestuurd door leken, sinds 1896 onder leiding van religieuzen van het Heilig Hart van Maria (van Nederbrakel). Tot 1927 dienst doende als bejaardentehuis. Heden nog eigendom van het O.C.M.W.

Rechthoekig bakstenen gebouw in omhaagde tuin, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwarte pannen, nok parallel met de straat) in plaats van oorspronkelijk zadeldak. Breed middenrisaliet van drie traveeën met bekronend pseudofronton en oculus en aflijnende bakstenen pilasters. Rondboogvensters onder arduinen waterlijstjes, op de bovenverdieping op doorgetrokken dorpels; ijzeren roedeverdeling met ingeschreven cirkel. Centrale rondboogdeur in arduinen omlijsting; bovenlicht met ingeschreven cirkel. Rechts van deur, plintsteen met opschrift: "gesticht door Juffrouw Sabina De Groote, huisvrouw van D'heer P. FR. De Bock, overleden te Asper den 30 april 1836". Aflijnende hoekpilasters en baksteenfries onder de kroonlijst van de zijrisalieten en in de zijgevels.

Rechts van het Armhuis, bakstenen aanhorigheden (onder meer stallen) onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

• VERMEIREN-VANWELDEN M., Van Haspra tot Asper, Asper, 1987 p. 334-337.