is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Broeke met dreef
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Goed ten Broeke: duiventoren en toegangsdreef
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Broeke en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goed ten Broeke en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Broeke
Deze vaststelling was geldig van tot
De geschiedenis van het voormalige "huys van plaisance" met omwald opper- en neerhof gaat terug tot de 13de eeuw. Eigendom van de Gentse patriciërsfamilie Borluut. Kwam in 1552 in handen van Willem van Putthem. Eertijds dubbel omwald met dreef en motte. In 1825 verkocht aan L.J.-E. Maertens-Pelckmans, nadien eigendom van de familie Maertens de Noordhout die een (nieuw kasteel) liet bouwen en de omgrachting aanpassen. Het oud "kasteeltje" werd als hovenierswoning in gebruik genomen.
Circa 1981 grondig gerestaureerd lusthuis, heden op gevelstenen gedateerd anno 1551.
Traditioneel bak- en zandstenen huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) tussen zijaandaken met vlechtingen. Verankerd. Zandstenen kruiskozijnen en rondboogdeur met bovenlicht (bolkozijn) omlijst door negblokken (vernieuwde zandsteen). Opkamer in de eerste travee boven kelder. Zandstenen speklagen ter hoogte der vensterdorpels. Rechter zijgevel met vlechtingen en sporen van vlechtingen ter hoogte van één bouwlaag. In linker zijgevel gedicht kruiskozijn. Links zijaanbouwsel met twee vernieuwde trapgeveltjes. Achtergevel totaal vernieuwd in aangepaste stijl.
Ten noordwesten, duiventoren met 220 woonnissen van het oude Goed ten Broeke. Vierkant torentje van bak- en zandsteen van drie bouwlagen onder tentdak (pannen); zou dateren uit midden 16de eeuw. Voorgevel (westen) met gedrukte korfboogvormige ingang met ernaast bolkozijn met zandstenen middenstijl; op de tweede bouwlaag, misschien de vroegere graanspijker, oculus (westelijke gevel) en rechthoekig venster met zandstenen hoekblokken (zuidelijke gevel); op de zolderverdieping van elke gevel, halfcirkelvormig boogveld, met in twee ervan (zuid en west) vlieggaten.
Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)