Stadswoningen in modernistische eenheidsbebouwing

Beschrijving

Modernistische eenheidsbebouwing van twee bouwlagen naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge) van 1922; nummer 11-19 grosso modo behouden, nummer 9 echter verbouwd. Kubistische baksteenarchitectuur met symmetrische opbouw, zie breedhuizen van een smalle deurtravee + een bredere travee volgens spiegelbeeldschema, ook herhaald in de uit- en inspringende gevelpartijen. "Traditioneel" zadeldak evenwel met doorgetrokken knik ter hoogte van de trapsgewijs verdiepte en door middel van gootlijsten horizontaal benadrukte deurpartijen; kleine dakkapellen onder plat dak. Rechthoekige muuropeningen onder meer met gecementeerde latei op de begane grond (vergroot in nummer 19). Deels behouden houtwerk, onder meer kozijndeur bij nummer 17. Deurbordessen met drie treden, naar verluidt oorspronkelijk van beton nu vervangen door arduin of tegels.

• DESEYNE A., Huib Hoste (1881-1957) en de wederopbouw te Zonnebeke, Zonnebeke, 1981, p. 44-46.
  • SMETS M., Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 1972, p. 91-92.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Van de modernistische eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect H. Hoste van 1922, werden de twee linkse woningen (nummer 9 en 11) inmiddels verbouwd.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els