Hoeve Wambeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wambeke

Beschrijving

Zogenaamd "Wambeke". Historische hoeve van het voormalig leengoed Wambeke. Eertijds grootse, rechthoekige omwalde hoeve, zie Ferrariskaart (1770-1778).

Semigesloten hoeve; voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een begrint rechthoekig erf; onder meer grijsgeschilderde erfgevels op gecementeerde plint. Siertuin links van boerenhuis. Afgezonderd, voormalig cichoreiloodsje (1902), thans tabaksast.

Ten westen van het erf, vrijstaand poortgebouw onder lessenaarsdak (nok loodrecht op het boerenhuis); vermoedelijk oude 18de-eeuwse kern. Korfboogpoort tussen twee getoogde nissen, erboven beeldnisje in vlakke omlijsting met oren en druiplijst; bij poort aansluitende bakstenen leuningen van voormalige brug. Erfgevel: rechthoekige doorgang met afgeronde hoeken, tussen twee in korfboog verdiepte staldeuren.

Ten noorden, langgestrekt boerenhuis van twee staltraveeën links + zeven traveeën, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, zie achtergevel met onder meer in rondboog verdiepte kelderopeningen en rechter zijgevel met aandak en muurvlechtingen. Met schijnvoegen gecementeerde erfgevel; aangepaste muuropeningen. Laadzolder boven de deur.

Ten oosten, stalvleugel met wagenhuis rechts. Aflijnend baksteenfries. Twee oculi links en rechts van staldeur. Voorts aangepaste muuropeningen, echter behouden ontlastingsbogen. Zijgevels: muurvlechtingen en gedicht uilengat. In koestal: troggewelven tussen houten balken gestut door arduinen zuiltjes.

Ten zuiden, dwarsschuur met wagenhuis links en kelder rechts. Overstekende dakrand op houten modillons. Korfboogpoort. Zijgevels: aandak, muurvlechtingen en gedichte uilengaten; verweerde gevelsteen rechts. Bewaard krukgebint, ter hoogte van de tas in combinatie met schaargebint.

• ROELANDT J., RENIER J.P., Wambeke, enkele historische nota's over het goed en de hofstede, Wervik, 1979.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine