Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Eerste vermelding in de 16de eeuw. De huidige ruime, gesloten hoeve ontstond uit een U-vormig complex met de open zijde van het erf naar het zuidoosten (huidige Oreyebergstraat), zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). Van deze oude kern bleven, behalve mogelijk een uitbreiding uit de eerste helft van de 19de eeuw, vrijwel geen sporen bewaard; de huidige gebouwen dateren van 1888, toen waarschijnlijk ook het erf werd uitgebreid naar het noordoosten. In de tweede helft van de 19de eeuw was er een brouwerij gevestigd.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf, met ingang en poortgebouw aan de Oreyebergstraat. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype aan de zijde van de Horpmaalstraat, drie traveeën en twee bouwlagen op hardstenen plint. Rechthoekige vensters met geprofileerde, hardstenen latei en lekdrempel. Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting.

Het links aansluitende gedeelte behield resten van de oude kern: de onderkelderde opkamer, thans met recent venster, en met oorspronkelijk getralied keldervenster. De rest van dit gedeelte, thans dwarsschuur, dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, en is voorzien van een rondboogpoort. Rondboogvormige inrijpoort. Stallen uit eind de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw, met gewijzigde muuropeningen.

• KERSTEN M, Huizen en hoven in Horpmaal, Onuitgegeven manuscript, 1999, p. 42.