Pastorie Sint-Rectrudisparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie, ten noordwesten van de kerk, op de hoek bij de Steenstraat. Omringende tuin afgezet met gietijzeren hek.

Neogotisch breedhuis van circa vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit vierde kwart 19de eeuw. Herstellingswerken naar ontwerp van architecten Walter en Jules Vercoutere (Izegem) in de jaren 1920, voornamelijk met betrekking tot de garage en keuken. Verankerde bruine baksteenbouw met rode bakstenen omlijstingen, gemarkeerde sokkel en aflijnende muizentand. Voorgevel met arduinen puilijstje. Middenrisaliet uitlopend op een getrapt dakvenster. Korfboogvensters, onder meer drielichten, met vernieuwd houtwerk. Tudorboogdeur met arduinen bovenlicht; bewaard hang- en sluitwerk en spionnetje. Rechter zijgevel van vier traveeën voorzien van getrapte hoekrisalieten onder meer met Brugse travee. Analoog venster. Meer gesloten linker zijgevel met trapgeveltje rechts. Lage aanbouwsels in aansluitende stijl, tegen de achtergevel.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst Verwoeste Gewesten, 3661.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine