Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Dit hoekpand aan de Paul Fredericqstraat en Meersstraat met winkelruimte op de begane grond werd in 1930 ontworpen door architect Roger Warie, zoals ook aangegeven staat in de bepleisterde omlijsting van de deur. De opdrachtgever was Jules Segers, die toen in de Zandvoordestraat 1 in Zwijnaarde woonde.

Het hoekpand sluit met zijn baksteenparement aan bij het straatbeeld dat wordt gedomineerd door baksteenarchitectuur uit het interbellum. Het is echter opvallend door zijn grote omvang en positie op een straathoek. Het polygonale gevelprofiel en dito volumetrie corresponderen met het tegenoverliggende hoekpand dat gelijkaardige kenmerken heeft.

De meergezinswoning is vier bouwlagen hoog onder een plat dak. De lijstgevel op lage hardstenen plint is opgebouwd uit bruin baksteenparement en wordt bovenaan afgelijnd met een bepleisterde band waarop dekstenen zijn aangebracht. Het gevelvlak is symmetrisch opgebouwd en ingedeeld in vijf traveeën die telkens een knik maken, waarbij de hoeken worden geaccentueerd door gevelhoge lisenen met getrapte zijkanten. De traveeën zijn afwisselend smal en breed. Alle gevelopeningen zijn rechthoekig en voorzien van recent schrijnwerk. Op de benedenverdieping geeft een brede deuropening in de centrale travee toegang tot de winkelruimte, eenzelfde opening is in de uiterste rechtertravee aanwezig, beiden gevat binnen een bepleisterd gevelvlak. Aan weerszijden van de winkelinkom bevinden zich identieke brede winkelpuien. In de uiterste linkertravee is een venster aanwezig. De bovenverdiepingen zijn identiek, waarbij elke travee voorzien is van een venster met hardstenen lekdrempel.

Volgens de bouwplannen bevat het spievormige perceel een winkelruimte op de benedenverdieping en drie identieke appartementen daarboven. De winkelruimte is toegankelijk via de inkom in de centrale travee en staat in verbinding met een keuken en eetkamer aan de linkerzijde en een gang met toilet naast een koer in de hoek van het perceel. De gemeenschappelijke traphal van de appartementen is toegankelijk via de inkom in de rechtertravee. Deze verbindt alle verdiepingen met elkaar, waarbij de overloop telkens op de inkom van een appartement uitgeeft. De inkomhal met vestiaire en toilet geeft uit op een volgende hal die toegang geeft tot een keuken, eetplaats en een kamer die in verbinding staat met een andere kamer. Verder is het gebouw onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen van particuliere woningen, G12, 1930/M/28.
  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939): Stedenbouw - Opleiding - Patrimonium, onuitgegeven proefschrift, Universiteit Gent, 143-144, 199.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien