Gemeentehuis van Elverdinge

Beschrijving

Heropgebouwd naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Dubbelhuis van twee bouwlagen en van vijf traveeën onder kort overstekend en licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), voorzien van kleine houten dakkapellen en centrale dakruiter bekroond door peerspits. Gele baksteenbouw boven sokkel van Atrechtse zandsteen. Imitatieve variante op de regionale Vlaamse renaissancestijl zie ontleende patronen: rechthoekige muuropeningen verdiept in geprofileerde rond- en tudorboogomlijstingen op afzaat met doorgetrokken lekdrempels; doorlopend druiplijstje op de bovenverdieping; typerend aediculavenster in rechter zijgeveltop; zijtrapgevel onder meer met bolbekroning rechts. Ook houtwerk aansluitend bij de regionale traditie: kruiskozijnen met kleine roedeverdeling onder meer geprofileerde tussendorpels, en getralied drieledig bovenlicht voorzien van kleine roedeverdeling. Heilig Hartbeeld onder baldakijn op sokkel op hoek rechts. Gevelsteen op borstwering met opschrift: "21-07-1935". Toewijding der gemeente Heer Mouchet de Battefort Graaf Camiel de Laubespin. Rechter zijgevel, gevelsteen met opschrift: "Aan 't Heilig Hart van Jesus Pastor E. Heer Buyse Alfons". Gietijzeren gedenkplaat met opschrift "Aan onze Helden 1914-1918. Sculptuur A. De Beule - fonderie Vindevogel S.A.".

• TAMBORIJN, C. en P., Geschiedenis van Elverdinghe voor, tijdens en na den grooten oorlog 1914-1918, Brugge, 1929, p. 233-234.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Aan de gevel van het gemeentehuis hangt een rechthoekige bronzen gedenkplaat voor militaire en burgerlijke slachtoffers. De reliëfplaat is opgebouwd als een aediculum, met in het midden een ovaal medaillon met de voorstelling van een gevleugelde overwinningsgodin die een lauwerkrans en een dode soldaat met een gebroken zwaard vast houdt. De plaat werd ontworpen door Aloïs De Beule en gegoten door Vindevogel. De onthulling vond plaats op 19 juli 1925.

• DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.