Kasseiweg St.-Ursmarsstraat

Beschrijving

Kasseiweg die vanuit de Oudenaardsestraat de heuvel opklimt tot aan de kerk van Zegelsem en daar aansluit op de gekasseide Teirlinckstraat.

Verschillende van de Zuid-Oostvlaamse dorpskommen hebben nog een gekasseide wegverharding. Een aantal van de gekasseide wegen verloopt evenwijdig met een vallei en heeft het profiel van een terrasweg met één wegberm die tegen de hoger gelegen gronden aanleunt. Het grootste aantal van de gekasseide wegtracés verloopt evenwel haaks op de valleiwanden en heeft een stijgingspercentage van 8% of meer.

Door de betreding kon op de voorheen onverharde wegen hier slechts weinig vegetatie standhouden. Het afspoelende regenwater stroomde over de onbeschermde bodem naar beneden, en veroorzaakte erosie. Het resultaat was een steeds dieper wordende “geul” die na verloop van tijd een zachtere langshelling kreeg dan de natuurlijke helling. De meeste van deze holle wegen werden op een bepaald ogenblik gekasseid om verdere erosie tegen te gaan. Kasseien zijn daar uitermate voor geschikt; ze zijn slijtvast, spoelen niet weg, en bedekken voldoende de bodem om het wegspoelen van de bodem te beletten.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000954, Zuid-Oostvlaamse kasseiwegen (VAN DER LINDEN G. 1994).
Auteurs: Van der Linden, Geert