Grenspalen nummers 14 tot 45

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspalen nummers 14 tot 45

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving

Beschrijving

Gietijzeren grenspalen op de grens tussen de gemeente Voeren en Nederland, geplaatst als gevolg van het traktaat van Maastricht van 8 augustus 1843 waarbij langs heel de Belgisch-Nederlandse grens grenspalen geplaatst werden.

De grens tussen de gemeente Voeren en Nederland wordt gevormd door 31 grenspalen vanaf grenspaal nummer 14 in Teuven tot en met grenspaal nummer 45 in Moelingen. Tussen de gietijzeren palen liggen ook nog hardstenen hulpstenen of tussengrenspalen. Tweejaarlijks vindt er een schouwing van de grenspalen plaats, die wordt uitgevoerd door de gemeente en waarbij de toestand van de palen in kaart wordt gebracht.

Kegelvormige gietijzeren palen rustend op een achthoekige gecementeerde sokkel en bekroond met een gestileerde dennenappel. Op de palen zijn de wapenschilden van Nederland en België, het volgnummer en het jaartal 1843 aangebracht.

• Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Grenspalen Belgisch-Nederlandse grens, Inventaris Onroerend Erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/themas/139 (geraadpleegd op 3 november 2016).

Auteurs: Verwinnen, Katrien