Dorpskern Vivenkapelle

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Vivenkapelle

Beschrijving

De dorpskern van Vivenkapelle wordt gekenmerkt door een homogeen kloostercomplex ontworpen door Baron J.B. Bethune, waarbij steeds de neogotische stijleenheid werd gerespecteerd. Het zusterklooster werd mee ontworpen door Fl. van de Poele. Voor de gevelstijl liet deze zich inspireren door de Brugse baksteengotiek. De pastorie heeft zijn originele ruimteverdeling behouden. Naast het zusterklooster en de pastorie werd ook het broederklooster ontworpen door J.B. Bethune. Het geheel van deze religieuze neogotische gebouwen wordt beschouwd als de meest representatieve realisatie van Baron J.B. Bethune en is praktisch ongeschonden bewaard gebleven met inbegrip van de aangepaste tuinaanleg.

Verder bestaat de dorpskern uit de parochiekerk, de neogotische kosterwoning, een paar huizen met trapgevels, een neogotische woning en hoeve De Vierschare. De dorpskern heeft tot op heden zijn landelijke rust bewaard.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000387, Broederklooster, zusterklooster, pastorie en hoeve (monument), evenals de dorpskom (dorpsgezicht) (S.N., 1980).

Auteurs: Hermans, Johanna