Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee neoclassicistische burgerhuizen, gebouwd volgens een typeplan dat in 1893 getekend werd door aannemer L. Peeters-Gowie in opdracht van weduwe J.B. Michaelsen, Plantinlei 45 en voor de juffrouwen P., C. en L. Weyerts.

De huizen kregen de standaard opbouw en afwerking die eind 19de eeuw gold voor neoclassicistische burgerhuizen. Ze tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met witte, bepleisterde lijstgevels met houten kroonlijst op klossen en plint in blauwe hardsteen.

Imitatievoegen, kordonlijst en doorlopende onderdorpels ritmeren de gevels. Rechthoekige muuropeningen, regelmatig in de traveeën geplaatst en op de verdiepingen in geprofileerde lijsten. Accent op de centrale travee door het balkon met balustrade op de verdieping. Deur met natuurstenen tussendorpel. Schrijnwerk van nummer 46 is bewaard; bij nummer 48 werd alle schrijnwerk vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 772, 1893 # 776.