Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen

Beschrijving

Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen. Plannen naar ontwerp van J. Bethune, eerstesteenlegging op 29 september 1873 en plechtige kerkwijding op 29 september 1875. Driebeukige basilicale kerk van negen traveeën met recht afgesloten koor van één travee; ronde traptoren op polygonale aanzet in de oksel van westgevel en noordelijke zijbeuk. Slank bakstenen gebouw in sobere neogotische stijl met hoog opgaand schip onder steil zadeldak (leien) voorzien van zes dakkapellen een een ranke opengewerkte dakruiter met naaldspits voor het koor. Verankerde westelijke puntgevel tussen versneden steunberen op omlopende sokkel met natuurstenen afschuining; centrale spitsboogpoort onder dito natuurstenen booglijst aanzettend op gesculpteerde consoles in de vorm van een gekroond vrouwenhoofdje. Kleine omlijste spitsboognis erboven met beeld van Heilige Elisabeth gesculpteerd door Mod. Van Assche. Ruim spitsboogvormig vensterlicht met Y-vormige bakstenen tussenstijl en voorts met traceerwerk. Spitsboogvensters respectievelijk met twee- en drieledige tracering voor zijbeuken en bovenlichten.

Calvarieberg onder portiek met versierde puntgevel opgericht in 1875 tegen de oostgevel naar ontwerp van J. Bethune en naar aanleiding van het overlijden van de hertog van Arenberg, polychromie van 1877 door A. Bressers.

Schip met kruisgewelven geschraagd door arduinen zuilen met gepolychromeerde krulkoolbladkapitelen; zijbeuken met kruisgewelven.

Mobilair: schaarse neogotische muurschilderingen en verder vier biechtstoelen, preekstoel en koorgestoelte in neogotische stijl naar ontwerp van J. Bethune, evenals drie glasramen in het koor.

Auteurs: Verbeeck, Mieke