Burgerhuis naar ontwerp van Robert Buysse

Beschrijving

Rijhuis van twee bouwlagen onder pannen lessenaarsdak met brede klimmende dakkapel, volgens bouwaanvraag van 1936 naar ontwerp van architect Robert Buysse, ook de inscriptie in de plint vermeldt "Rob. Buysse arch. Gand/ G. De Gezelle entrep. Gand". De twee panden links ervan nummer 181 en 183 zijn van dezelfde architect opgetrokken in een gelijkaardige stijl van decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme. Gevel van gele baksteen met dieperliggende horizontale voegen op arduinen plint, en afgelijnd door een houten kroonlijst op modillons. Een artikel van W. Proost in Bâtir vermeldt de baksteen geleverd door de "Briqueteries de Nieuport-Florizone" en het glas van de firma J. Oosterlinck & Fils van Gent. De gelijkvloerse verdieping is voorzien van garagepoort, een rechthoekige deur en een liggend, rechthoekig venster met arduinen dorpel, in spiegelbeeld van het belendend pand nummer 183. De bovenverdieping wordt geaccentueerd door een rechthoekige bakstenen erker met doorlopende beglazing van zevendelig venster, afgelijnd door witgeschilderde betonnen banden en een afdekkende houten kroonlijst. De dieperliggende rechthoekige deur met getrapte dagkanten is voorzien van een glazen paneel met ijzeren deurrooster. De rechthoekige garagepoort is vernieuwd. Ingewerkte brievenbus onder het benedenvenster rechts van de deur.

Volgens het bouwplan omvat de begane grond een garage, de inkom en een bureel, de inkom leidt naar vestiaire en trappenhuis, erachter ligt de eetplaats en de keuken, die uitgeven op een terras en een buitentrap naar de tuin. De bel-etage omvat aan de straatzijde over de volledige breedte een slaapkamer, aan de tuinzijde ligt boven de keuken de badkamer met afgeronde uitbouw, ernaast een tweede slaapkamer. De bovenste verdieping bevat aan de straatzijde nog twee slaapkamers. Binnenshuis is de interieuraankleding in art deco goed bewaard. De bordestrap heeft een leuning en trappaal in art-decostijl. Het trappenhuis is bij de renovatie voorzien van muurschildering in de stijl van Tamara de Lempicka. De authentieke badkamer is intact bewaard met betegeling en in de grond verzonken bad. Ook de houten aankleding van de slaapkamer bleef bewaard.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/S/46.
  • BALTHAZAR N., BOUCHEZ H., VAN LEUVEN B. & LASWY B. 1999: Wonen en Leven in Gent, Tielt, 72-75.
  • PROOST W. 1938: Quelques constructions de l’architecte gantois Robert Buysse, Bâtir 66, 226-227.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kenneth Van Caenegem en Julie Verhelst, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen