Villa in Engelse cottagestijl

Beschrijving

Villa in Engelse cottagestijl te midden van een ruime beboomde tuin, gebouwd volgens bouwvergunning van 1912 naar plannen van architect J. Hayaert (Gent).

Het pittoreske effect wordt vooral bekomen door het traditionele materiaalgebruik, baksteenbouw met gepleisterde gevelvlakken met nu blauw geschilderd pseudovakwerk. Gebouw op onregelmatig grondplan met twee bouwlagen en typerende geveluitsprongen met erkers onder speelse bedaking, gedekt met leipannen. Achtzijdig belvedèretorentje onder overstekend kalotvormig dak op de rechter hoek. Markante hoge schoorstenen en klimmend dakvenstertjes.

Voorgevel met centrale rondboogportiek voorafgegaan door vier treden, met beglaasde deur met kenmerkende kleine roedeverdeling en halfcirkelvormig erkerraam rechts. Gemarkeerd linker zijrisaliet met over twee bouwlagen doorgetrokken erker onder overstekend driehoekig dakvenster. Links en rechts, lagere traveeën, links eveneens met erker, onder luifels met leipannen en overstekende lessenaarsdaken; imitatie vakwerk in de driehoekige opvulling boven de luifels. Alle ramen en erkers hebben nog origineel witgeschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling.

Achtergevel met bakstenen onderbouw en pseudovakwerk op de overstekende bovenverdieping, rechts gemarkeerd door een puntgevel. Rechtertravee en -zijgevel met brede drielichtvensters met dezelfde kenmerkende roedeverdeling.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/C/67.

Auteurs: Bogaert, Chris