Schacht Duitse tegenmijn Dietrich

Beschrijving

De mijnschacht is opgetrokken in het noordwestelijk deel van het huidige Wytschatebos, net ten noorden van het wandelpad komende van de Hollandseschuurstraat.

Historische beschrijving

Duitse schacht van een tegenmijn uit de Eerste Wereldoorlog. De bouw van deze schacht moet gekaderd worden in de ondergrondse activiteiten in de aanloop naar de Mijnenslag van 7 juni 1917.

De Duitsers, die sinds het najaar van 1914 de heuvelrug van Wijtschate-Mesen bezetten en hierdoor van een groot strategisch voordeel kunnen genieten, bouwen er een stevige verdediging in de diepte uit. De geallieerden zien zich genoodzaakt ondergronds te werk te gaan, willen ze dit Duitse front doorbreken.

Reeds in het najaar van 1915 zijn Britse Tunnelling Companies gestart met het uitgraven van diepe mijnschachten en tunnels in de richting van de Duitse stellingen tussen Hill 60 en het Bos van Ploegsteert, een zone van 15 kilometer breed. In het totaal zijn er 24 dieptemijnen onder de Duitse stellingen voorzien (waarvan er op 7 juni 1917 uiteindelijk 19 zouden ontploffen). De ideeën voor een grootscheepse mijnenslag zijn door de legerstaf geïntegreerd in de plannen om de frontboog tussen de Ieperboog en de Franse grens recht te trekken, zodat in een volgende fase een doorbraak geforceerd zou worden (wat dan de Derde Slag bij Ieper zou worden).

Het Duitse leger krijgt lucht van de geallieerde ondergrondse activiteiten. Via tegenmijnschachten, tunnels en ‘camoufletladingen’ trachten de Duitse Mineure de geallieerde werkzaamheden te lokaliseren en saboteren.

Vanaf het begin van 1917 graven Mineure tegenmijnschachten uit. In het Wijtschatebos worden twee tegenmijnschachten uitgegraven, die met de namen Daniel en Dietrich worden bedacht. Via deze tegenmijnen viseren de Duitsers de geallieerde bouw van de twee dieptemijnen bij Petit Bois.

Opvallend bij de bewaarde constructie is het gebruik van speciaal daartoe gegoten betonstenen, die gebogen van vorm zijn. Normaal gezien is voor dergelijke schachten gebruik gemaakt van hout, eventueel verstevigd met stalen ringen. In Mesen zou ook één schacht van een Duitse tegenmijn met dergelijke gebogen betonstenen zijn opgetrokken, maar deze is nu volledig verdwenen.

Dietrich is opgetrokken in een betonnen bunker, met twee toegangstrappen. De schacht geeft vermoedelijk op een diepte van 45 meter toegang tot een houten tunnel, die evenwel niet afgewerkt raakt. Het dak van de betonnen bunker is na de Eerste Wereldoorlog afgebroken, naar verluidt om de wapeningsijzers te recupereren.

Beschrijving

Betonnen mijnschacht gesitueerd in een bijna volledig ondergrondse betonnen constructie met rechthoekige plattegrond. De betonnen bunker is gegoten tegen houten beplanking. Toegang via twee toegangstrappen. Het dak van de constructie is verdwenen.

De mijnschacht heeft een ronde doorsnede. Opvallend is dat de schacht is opgetrokken met gebogen betonstenen, die verstevigd zijn met bevestigingsijzers van ongeveer 5 à 6mm dikte, in speciaal daarvoor voorziene inkepingen. Vermoedelijk geeft de schacht op een diepte van ongeveer 45m toegang tot een houten tunnel, die niet afgewerkt zou zijn.

• Basisinventaris bunkers in de gemeente Heuvelland. Ongepubliceerde lijst opgemaakt door ABAF (Association for Battlefield Archaeology in Flanders), 2005.
  • Mondelinge informatie, meegedeeld door Franky Bostyn (16/08/2005).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen 4.001/33039/101.1, Schacht Duitse tegenmijn 'Dietrich' (WO I) (DECOODT H., 2012)
Auteurs: Decoodt, Hannelore