Duitse militaire post Unnamed Wood

Beschrijving

Duitse betonnen constructie in de noordwestelijke hoek van het huidige speelbos, naast het sportcentrum van Wijtschate, op circa 800 meter ten noordwesten van de Sint-Medarduskerk, op circa 650 meter ten noordoosten van de mijnkraters van Petit Bois. De constructie is toegankelijk gemaakt, met aanleg trappen en arena.

Historische achtergrond

Dit bosje werd tijdens de oorlog door de Duitsers aangeduid als Zahnstech of Zahnstocher Wald (tandenstoker), door de Britten als Unnamed Wood. Hier liep voor de Mijnenslag van juni 1917 een onderdeel van de Duitse eerste linie, met een loopgravensysteem dat op Britse stafkaarten werd aangeduid met Nail. Tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917 kon het nabijgelegen Petit Bois vrij gemakkelijk ingenomen worden, daar de Duitse verdedigers van dit bos totaal gedemoraliseerd raakten door de twee mijnladingen, die bij Petit Bois ontploften. Wel kwam er stevig Duits verzet ter hoogte van het hospice en vanuit Unnamed Wood. Na de gevechten zou Unnamed Wood voortaan Inniskilling Wood heten naar haar veroveraars, de 7th Royal Inniskilling Fusiliers. Dit voorstel tot naamsverandering van Major-General Hickie (16th Irish Division) zou echter nooit overgenomen worden door andere eenheden, ondanks het feit dat Hickie het bevel gaf om een bord te plaatsen met de naam "Inniskilling Wood". Vandaar dat het bosje op de Britse militaire stafkaarten verder met Unnamed Wood werd aangeduid.

Kenmerken

Laag gelegen rechthoekige betonnen constructie met gebogen Duitse golfplaat steunend op zijmuren. Het beton boven de golfplaat is verstevigd met dikke ronde ijzers. De rest van het zichtbare beton is gegoten tegen een houten bekisting. De voorzijde (zuiden) is open. In de betonnen muren aan voorzijde zitten verschillende uitsparingen.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Collectie militaire stafkaarten, Duitse stafkaart Meesen (Messines) Nord, 1/10.000, 4/3/1918.
  • OLDHAM P. 2003: Battleground Europe. Messines Ridge. Messines - Wytschaete - St Eloi, Barnsley.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Wytschaete, 28SW2, 5a, 1/4/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungsplan Abschnitt II Inf. Regt. 179.

Bron: WOI Relict (1731): Duitse betonnen verdedigingsconstructie Unnamed Wood (Wijtschate - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore