Elektriciteitscabine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine

Beschrijving

Op de hoek van de Jagersweg en de Koepoortstraat werd circa 1936 in opdracht van de gemeente Meerhout een elektriciteitscabine gebouwd. Hiervoor werd een stuk grond van de kerkfabriek onteigend. Net hetzelfde type is terug te vinden in Bel in Geel, waar de gemeente eveneens in de jaren 1930 voor elektrificatie van dit landelijke deel van de gemeente zorgde.

Het betreft een torenvormige constructie op vierkante plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen op hardstenen plint, afgedekt met plat dak met geprofileerde hardstenen rand. De vier smalle lijstgevels zijn op gelijkaardige manier afgewerkt, in neotraditionele stijl: lisenen en boogfriezen. Straatgevel met segmentbogige deur- en vensteropening in zware hardstenen omlijsting; bovenaan een lage rechthoekige opening met ronde roosters.

• Kadaster Antwerpen, mutatieschetsen Meerhout, afdeling 1, 1936/13.