Herberg In d'Hespe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In d'Hespe

Beschrijving

Voormalige herberg "In d'Hespe", reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) als bijgebouw van een aanpalende woning ten noorden, toen in bezit van landbouwer J. Vanmaele, circa 1859 aan zuidzijde vergroot. In gebruik als herberg vanaf circa 1880, eerst onder de naam "De Bie" (naar herbergier August De Bie), vanaf 1892 heette de herberg "In d'Hespe" (zie opschrift). De laatste jaren van haar bestaan was de herberg bekend als "Café Sport", de herberg sloot de deuren circa 1952.

Woning van één bouwlaag en zeven traveeën onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen. Verankerde baksteenbouw met kleurrijke gevelstelling: roodgekaleide gevel op lage blauwbeschilderde gecementeerde plint, getoogde muuropeningen met bewaarde witbeschilderde schuiframen (grote roedeverdeling), groenbeschilderde deuren en luiken. Toegang onder gedeeld bovenlicht, gevat in een zwartbakstenen omlijsting voorzien van pilasters en muizetandpatroon. Lage deur in de linker travee. Bepleisterde en witbeschilderde daklijst met opschrift "IN D'HESPE" in zwarte en rode letters. Natuurstenen onderdorpels. Bouwnaad tussen de tweede en derde travee. Witgekalkte zuidelijke zijgevel.

Interieur met behouden indeling, bewaarde natuurstenen plavuizen, paneeldeurtjes, opgeklampte voordeur, eenvoudig houten schouwtje met schapraai. Bijgebouwde travee, oorspronkelijk als kleine schoenmakerij. Kapconstructie met schaargebintes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1862/10.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 345.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien