Rij dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij woonhuizen

Beschrijving

Links vrijstaande huizenrij, wellicht onder meer voormalige herbergen aan het in 1976 of 1984 afgebroken station (lijn 62 Oostende-Ieper, operationeel vanaf 1868). Volgens kadaster bouwt men in 1887 een huis (thans nummers 124-126) in opdracht van herbergier Pieter Stael-D’hulst, ten westen ervan een vrijstaand magazijn. In 1904 worden woonhuis en magazijn vergroot en nummer 126 opgetrokken.

Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder doorgetrokken zadeldak (bij nummer 126 links rode Vlaamse pannen en bewaarde gootlijst op klossen, bij de andere huizen is het dak herlegd in mechanische pannen), beschilderde plinten, gebruik van blauwe hardsteen voor onderdorpels. Nummers 124-126 zijn opgetrokken als een samenstel in spiegelbeeldschema, hier kenmerkende witbeschilderde puilijst. Getoogde muuropeningen onder strek. Bij nummer 126 bewaard houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling. Bij nummer 122 deels gewijzigde muuropeningen, doch bewaarde paneeldeur met grille. Rechts lagere aanbouw onder zadeldak, restant van het magazijn met recente garagepoort waarboven een laadvenster.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1887/20, 1904/18.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 81.