erfgoedobject

Hoeve Ter Beke

bouwkundig element
ID
210132
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210132

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Beke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf zogenaamd "TER BEKE" zie metalen opschrift. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

De hoeve is bereikbaar via een rechte, onverharde oprit en een brug over de Langendijkbeek die ten westen van het erf loopt. Het kadaster registreert in 1855 de bouw van de hoeve, de bouwheer is Philippe Van Iseghem, grootgrondbezitter uit Gent. Frederic Modde is er pachter en staat in dienst van Van Iseghem en diens erfgenamen, familie de Mersseman-Muscar (zie Koning Albertstraat, Koningin Astridstraat). De hoeve ligt op de wijk Langendijkhut. In "1879" wordt, zie jaartal op de zuidelijke eindgevel, het huis met geïncorporeerde stalling uitgebreid. Ook het schuurstalvolume ten oosten van het erf dateert uit deze periode. Circa 1943 ondergaan vooral de landgebouwen belangrijke wijzigingen.

Woonhuis gelegen aan een ruim gazon en met recent aangepaste stalling zie parement en muuropeningen. Verankerde, bruine baksteen boven een plint (niet bij de stalling) in gesinterde baksteen. Hoog zadeldak (mechanische pannen) met brede dakrand rustend op fraaie, houten consoles. Rechthoekige muuropeningen onder strekken.

Monumentale schuur in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met lage er tegenaan gebouwde stalling onder half schilddak (Vlaamse pannen), gepekte plint. Rechthoekige of licht getoogde muuropeningen onder strekken met bewaard, roodbeschilderd schrijnwerk.

Brug over de Langendijkbeek met betonnen, vlakke overwelving en recent gemetste, bakstenen balustrades.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1858/22, 1884/115, 1933/20, 1943/29.
  • DENYS B., De schoolstrijd te Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 16, nr. 1, 1995, p. 3-33.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Ter Beke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210132 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.