Schoolgebouw met onderwijzerswoning

Beschrijving

"Stedelijk Internaat". Eenlaags schoolgebouw met onderwijzerswoning opgetrokken naar ontwerp van stadsarchitect A. Pauli van 1858 tot 1861.

Geschilderde baksteenbouw in een stijl met kenmerkende neotraditionele en neoromaanse inslag. Twee parallelle dwarsvleugels onder kunstleienbedaking vertonen aan beide uiteinden tuitgeveltjes afgebakend met hoektorentjes en baksteenfries en een rondboogvormig drielicht met bekronende oculus als enige doorbrekingen. Beide vleugels worden met elkaar verbonden door een brede, nagenoeg blinde muur met centrale rondboogpoort gevat tussen pilasters. Recentere uitbreidingen aan de zuidkant. Aanpassingen aan de binnenplaatszijden en de woning van de hoofdonderwijzer onder leiding van Ch. Van Rysselberghe in 1895 en 1900.

• WYLLEMAN L. 1973: Architekt Adolphe-Edouard Theodore Pauli 1820-95, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 108-114.