Burgerhuis ontworpen door Lucien Poelemans

Beschrijving

Burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1906 gebouwd in opdracht van de juffrouwen Fredericq, volgens de gevelsteen in de plint, naar ontwerp van architect Lucien Poelemans.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Rood bakstenen, horizontaal belijnde gevel door natuurstenen gevelbanden, met licht getoogde en rechthoekige vensters voorzien van kalkstenen hoekconsooltjes. Plint en puilijst van blauwe hardsteen. Centraal op de middenverdieping, natuurstenen balkon op consoles met ijzeren hekwerk. Opvallend zijn de vijf gaaf bewaarde sgraffitopanelen in art nouveau van de Brusselse kunstenaar Paul Cauchie. Naast de natuurlijke kleur van de pleister en de donkere lijnen werden de sgraffiti ingekleurd met rood, oranje en wit. De panelen zijn verfraaid met sterk gestileerde bloemen. De sgraffiti boven de tweede bouwlaag vertonen een medaillon met een bloem op stengel op het centrale paneel en een vrouwenhoofd in profiel op de panelen links en rechts.

Volgens de bouwplannen volgt de plattegrond het tradioneel schema van een enkelhuis, waarbij twee opeenvolgende kamers geflankeerd worden door de vestibule en het trappenhuis. In de achterbouw aan de koer bevinden zich de keuken en de wasplaats.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/C/69.
  • C. METDEPENNINGHEN, niet-gepubliceerd onderzoek over Paul Cauchie.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 70-71.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen