is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspaal
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Grenspaal
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspaal
Deze vaststelling was geldig van tot
Deze arduinen grenspaal is een relevante getuige van de bestuurlijke indeling die op het einde van de dertiende eeuw gangbaar was in Brugge: het is namelijk de aanduiding van de grens tussen het Carmers- en het Sint-Niklaaszestendeel. Uitzonderlijk zijn de datering en de ingekerfde en reliëfversieringen in barokke stijl.
Na de bevolkingsexplosie en stadsuitbreiding in de loop van de dertiende eeuw wordt de bestuurlijke indeling van Brugge aangepast. De stad krijgt vanaf het laatste kwart van de dertiende eeuw een zesledige administratieve indeling met een eigen bestuurlijke en militaire organisatie. De grenspaal op de hoek van het Genthof en de Spiegelrei refereert nog naar deze bestuurlijke indeling, die tot het ancien régime blijft bestaan. Het is de aanduiding van de grens tussen het Carmers- en het Sint-Niklaaszestendeel.
De grenspaal is van arduin en heeft een hoogte van ongeveer 50 cm. De paal is uitgewerkt in barokstijl en vertoont ingekerfde en reliëfversieringen. Centraal staat een schild met zeilschip afgebeeld, eronder een cartouche met jaartal "16.." en op de basis en de bekroning is een mascaron aangebracht.
Bron: Beschermingsdossier : DW000553
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)