Kazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kazerne

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Wortel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijksweldadigheidskolonie Wortel

Beschrijving

Schuin tegenover de noordzuid-as georiënteerd gebouw, opgetrokken circa 1893 naar opdracht van Chambert en tot circa 1914 dienst gedaan als kazerne.

Oorspronkelijk bestaande uit twee aparte ruimten voor de officieren, ondergebracht in de hoekrisalieten, en het ertussenin gelegen soldatenvertrek of "chambre de la troupe". Nadien omgebouwd tot feestzaal voor het personeel waarbij de aanhorigheden van de kazerne als de ommuurde binnenkoer met parallelle achterbouw gesloopt werden.

Langgestrekt gebouw van één bouwlaag onder schild- en zadeldaken (mechanische pannen, oorspronkelijk met dakkapellen). Hoekrisalieten van drie traveeën met enkelhuisopstand in spiegelbeeld en zes tussenliggende traveeën; aanbouwsels onder lessenaars- of zadeldak.