Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

• is aangeduid als beschermd monument Watertoren

Beschrijving

De watertoren van Tongeren werd gebouwd in 1903 voor de openbare watervoorziening, georganiseerd door de gemeentelijke waterregie.

De toren heeft een cilindervormige bakstenen voet met als diameter binnenwerk: 6.90 meter en één langs de binnenzijde verjongende paramentdikte ter hoogte van niveau 1, 2 en 3 waar de kuip gemonteerd is. De totale hoogte van de toren is 23 meter.

De kuip in plaatijzer met klinknagelverbindingen is van het type hangbodemkuip. Het reservoir heeft 200 liter inhoud. De kuip heeft een veelhoekige, beplankte ommanteling waardoor de kuip licht overkraagt op de smallere, bakstenen voet. Rond de beplankte kuip is een metalen, veelhoekige gaanderij geconstrueerd die steunt op metalen consoles die steunen op een kalkstenen cordon.

Het geheel is afgedekt met een tentdak met natuurleien; centraal een polygonale verluchtingskoker eveneens met leien.

Morfologisch-typologisch behoort de watertoren van Tongeren tot het basistype C. Dit type omvat watertorens uit de periode 1880-1920, waarbij de ommanteling van de metalen hangbodemkuip het ontstaan gaf aan een type waarbij het kuipgedeelte licht overkraagt op een smallere, gesloten, bakstenen voet.

• Onderzoek van watertorens in België. Eindrapport januari 1990. Nationale Vereniging van Waterleidingbedrijven NAVEWA. Werkgroep Historiek Watervoorziening o.l.v. dr. W. Van Craenenbroeck.
  • Informatieblad NAVEWA - april 1990.

Bron: Beschermingdossier DL002050