erfgoedobject

Kasteel van Ast

bouwkundig element
ID
200204
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200204

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Ast
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van Ast met kasteelpark
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van Ast
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Ast
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Negentiende-eeuws licht eclectisch getint landhuis met oranjerie-koetshuis, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. De constructie vertoont een Engelse romantische inslag.

Landhuis

Het landhuis is een licht eclectisch getinte constructie van tien traveeën en twee bouwlagen onder een complex leien dak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het is in meerdere bouwcampagnes gerealiseerd. Het is een baksteenbouw met gebruik van hardsteen voor de plint, de hoekblokken van de risalieten, cordons en omlijstingen.

Asymmetrische hoekrisalieten en een middenrisaliet met toegang langs trappen, uitlopend op een toren bekroond door pseudo-kantelen en een fioel en voorzien van een fraai smeedijzeren balkon. Pseudo-tudorboogvensters en dito toegangsdeur. Geprofileerde kroonlijst en steekboogvormige dakvensters. In het rechter risaliet, een veranda in veelkleurig glas, met zijdelingse toegang en loggia. In de achtergevel, rechthoekige beluikte vensters, links een polygonale traptoren, in het midden een lager uitspringend gedeelte en rechts een overhoekse recent aangebouwde garage.

Het interieur van verscheidene kamers is versierd met zeer fraai stukwerk, zowel decoratief als figuratief (wanden en plafonds).

Oranjerie-koetshuis

Het bijgebouw is een bakstenen gebouw ingeplant haaks op de straat, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het telt twee bouwlagen en vijf brede traveeën die beneden uitgewerkt zijn als alternerende blinde en open steekbogen met omlijsting in baksteenreliëf. Boven elke boog een steekboogvormig raam omschreven in een bakstenen reliëf in de vorm van een rondboog. Twee traveeën lopen uit in een pseudo-trapgevel met een blind rondboogvenster. Pannen zadeldak tussen trapgevels.


Bron: Beschermingsdossier DB000673
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het eclectische landhuis met bijgebouw is gebouwd in 1864 in opdracht van Gustaaf Vandenschilde, wijnhandelaar uit Tienen, en werd in 1917 aangepast door de Brusselse wisselagent Gaston Philips door toevoeging van hoekrisalieten onder hoge schilddaken.

  • DENEEF R. 2008: Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Zuidoostelijk Brabant - Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, Brussel.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Ast


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Ast [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200204 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.