Rusthuis

Beschrijving

Rusthuis, tot in 1977 bediend door de zusters van Sint-Vincentius, heden voor meer dan de helft weggebroken (1978) ten voordele van nieuwbouw. Gebouwen in 1844 in H-vorm opgetrokken met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee bouwlagen. Van op de straat waren enkel zichtbaar de twee diepe vleugels van vijf traveeën en een langse vleugel van vijf en vijf traveeën waartegen in het midden een bakstenen kapel (1910) aanleunde. De hoekdammen waren vooruitspringend en in bossage uitgewerkt. Rondbogige benedenvensters, en rechthoekige bovenvensters, alle gevat in een arduinen omlijsting.

Kapel van drie traveeën met driezijdige apsis waarachter een rechthoekige sacristie. Per travee een groot rondboograam. Traveeën gemarkeerd door lisenen, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden door een overhoekse muizentandfries. Open dakruiter met ingesnoerde naaldspits boven het koor.

Neoclassicistisch interieur met bepleisterd gedrukt tongewelf en muurpilasters met Ionisch kapiteel.

In de voortuin beeldengroep van J. Geefs van beschilderde zandsteen op hoge rechthoekige arduinen sokkel. De beelden stellen voor: rechtstaande engel, links pastoor die maquette van het rusthuis overhandigt aan de burgemeester rechts; beide figuren zijn geknield voorgesteld. Teksten op de sokkel: voorzijde: "Joanni, Francisco Cools, Nosocomii hujus conditori et Joanni Baptistae Everaert, Munifico donatori S.P.Q.B. P. M.D.C.C.C.L.X.X.I.V. " Links: "Joannes Franciscus Cools, geboren te Ninove den 9 November 1787, Pastoor dezer gemeente sedert 19 Mei 1828 tot 18 November 1865, overleden in dit gesticht den 10 December 1866". Achterzijde: "Bestuurraad der godshuizen: M.M.J. Van Raemdonck, burgemeester; J. Weyn, voorzitter; D.L. Vermeulen, Ch. L. De Vriendt, Ch. Geerts, J.J. Lesseliers, leden; J.F.G. Le Bacq, ontvanger-secretaris; Jos. Geefs, fecit". Rechts: "Joannes Baptista Everaert geboren te Beveren den 21 juli 1774, burgemeester dezer gemeente sedert 9 april 1812 tot zijn overlijden te Gent, den 19 januari 1854".

Auteurs: Demey, Anthony