Hoeve Hof ter Daele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Daele

Zogenaamd "Hof ter Daele", huidige benaming van voormalige hoeve aangepast tot Horecabedrijf.

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf met rond bakstenen hondenhok. Ten zuiden, rest van omwalling. Erftoegang met bakstenen hekpijlers.

Ten noordoosten, voormalig boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type; boerenwoning met in het verlengde aanleunende dwarsschuur rechts, onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw. Boerenhuis met een licht uitspringende opkamertravee links + vier traveeën van anderhalve bouwlaag. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; uitspringende bakstenen onderdorpels op de begane grond. Achtergevel met vernieuwd aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak. Linker zijpuntgevel met oudere onderbouw volgens oudere bakstenen; soortgelijke muuropeningen. Rechts dwarsschuur met overstekende dakrand op houten modillons. Lange gevels; pseudo-plankenbeschieting op vernieuwde bakstenen voeling.

Ten zuiden, voormalige stalvleugel van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) op houten modillons, van 1842 volgens muurankers van rechter zijpuntgevel met Christusinitialen IHS van cement (?). Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige bovenvensters. Getoogde muuropeningen op de begane grond; vensteronderdorpels van baksteen. Linker zijpuntgevel met drie rondboogvormige staldeuren.

Ten oosten, recent houten gebouwtje. Vervangt wagenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw (?) onder zadeldak (nok loodrecht aan het boerenhuis, pannen); horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; ankerbalkgebint van drie traveeën (1977). Rechts, loods (nok parallel aan het boerenhuis).

Ten westen, alleenstaand bakhuis (nok parallel aan het boerenhuis).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi