Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Beschrijving

Rechthoekig gebouw van 1862-63, ingeplant binnen een omhaagde tuin aan oostzijde van de kerk. Eerste pastorie verwoest in 1581. In de 17de eeuw verbleef de pastoor in het huis "Sinte Merten". Na 1666 werd een nieuwe pastorie opgericht; naar ontwerp van Eugeen Gife vervangen door het huidig gebouw, waarvan de openbare aanbesteding plaats had op 7 maart 1862 en de voltooiing op 3 augustus 1863.

Dubbelhuis met noordelijke voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Flankerende aanbouwsels van één bouwlaag onder afgewolfde daken (mechanische pannen). Baksteenbouw op gecementeerde plint; beschilderde hoekblokken, banden en bepleisterde vlakke fries onder kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels, beschilderde hoekblokken en strekse bogen. Rechthoekige vleugeldeur in vlakke omlijsting van arduin onder driezijdig fronton bekroond door kruis, steektrap. Bewaard houtwerk.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Halle, Sint-Martinus, dossier 5.

Auteurs: Wylleman, Linda