Brouwerij De Sleutel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Sleutel

• is aangeduid als beschermd monument Brouwerij De Sleutel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omgeving Sleutelstraat

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sleutelstraat

Beschrijving

In straathoek gelegen U-vormig complex uit de eerste helft van de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Aan straat gelegen rechthoekige vleugel namelijk eigenlijke brouwerij met schouw aan westgevel; zuidgevel geflankeerd door rechthoekige vleugel met ingangspoort en overblijfsel oude brouwerij. Geplaveide binnenplaats met aan oostzijde rechthoekig mouterijgebouw, aan noordzijde met voorgaande verbonden door muur en aan zuidzijde door een open bergruimte, vroegere bierkelders, onder lessenaarsdak (golfplaten).

Het landbouwbedrijf "De Sleutel" bestond reeds voor 1429, maar stond toen tussen het huidige brouwershuis en de Mechelsesteenweg. Op de plaats van de huidige brouwerij stond in 1502 een huis genaamd "Den Leeuw" modo "De Rode Leeuw". In 1534 aangeduid als afspanning en in 1558 als huis en hoeve. Later brouwerij genaamd "De Sleutel" en bij verkoopakte in 1739 staat het beschreven als een hoeve met brouwerij. In 1866 kreeg Louis de Meulder toestemming een nieuwe brouwerij op te richten aan noordzijde van de reeds bestaande brouwerij dit is op de plaats van de in 17de eeuw verdwenen brouwerij "De Rode Leeuw". Tijdens de oorlog 1914-18 werd de installatie uitgebroken en tot 1933 werd er gebrouwd in ijzeren ketels. Nu gebruikt als magazijnen.

Rechthoekig brouwerijgebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1867 (gevelsteen schouw westgevel met vermelding P.L.D.M. (De Meulder) - M.T.V.B. (Van Boeckel). Verankerde baksteenbouw op arduinen plint met steekboogvormige kelderopeningen. Steekboogvensters met lekdrempels op bakstenen klossen, kordonvormende waterlijsten van zwarte baksteen met hardstenen sluitsteen . Tegen westgevel, ronde bakstenen schouw op hoge vierkante sokkel met verdiepte rondboognis geflankeerd door identieke openingen; boven stookplaats met drie verdiepte rondboogvormige openingen. Steekboogvensters en deur.

Interieur: drie kelders met korfboogvormig tongewelf, brouwzaal met zoldering aangebracht circa 1955, toegankelijk langs steekboogdeur met steektrap aan zuidgevel.

Flankerende oude brouwerijgebouwen van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw, gedeeltelijk gecementeerd. Drie eerste travee met voorgeplaatste gevel uit het derde kwart van de 19de eeuw waarin steekboogpoort met schamppalen van arduin, sluitsteen met afbeelding sleutel; waterlijst van zwarte baksteen waarboven paneel met opschrift "Brouwerij De Sleutel". Venstervormen zoals bij de brouwerij. Gecementeerd gedeelte met rechthoekige luiken, grotendeels met houten dorpels; rechthoekig houten laadluik met ophaalas onder zadeldak.

Interieur: kleine brouwplaats met rode tegelvloer en witgeschilderde balken zoldering op houten pijlers, waarboven zolder. Zuidelijk gedeelte: twee kelders met tongewelf waarboven magazijnen.

Mouterijgebouw van drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw; rechthoekige, steekboog- en rondboogvensters met arduinen dorpels. Rechthoekige poorten met houten of ijzeren latei. Rechthoekig laadluik met ophaalas onder zadeldak.

Interieur: aan noordgevel toegang tot kelders en via oostgevel toegang tot gelijkvloerse moutvloer, waarboven graanzolders en ast.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 144, 624, 655, 852.
  • VAN PASSEN R., Het huis "De Sleutel door de eeuwen heen, Programma Sleutelfeesten, Kontich 26-27-28 mei 1978.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 397, 521, 552, 553.

Auteurs: Wylleman, Linda