Hoeve Verscheyveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Verscheyveld

Beschrijving

Voormalige hoeve "Verscheyveld", opklimmend tot circa 1850 (zie kaart van Vandermalen van 1854 en mededeling bewoners). Losse opstelling met woonstalhuis, noord gelegen langsschuur, tuin en beukenhaag ten zuiden en boomgaard ten westen; omringende weilanden.

Woonhuis (oorspronkelijk slechts drie traveeën) uitgebreid tot dubbelwoonst van zeven traveeën met aanleunend stalgedeelte van vier traveeën onder doorlopend, oorspronkelijk afgewolfd zadeldak (mechansche pannen, nok parallel aan de straat). Baksteenmetselwerk. Woonhuisgedeelte met gecementeerde plint en aflijnende boogfries; rechthoekige beluikte vensters met uitgewerkte ijzeren middenroede in de waaiers; rechthoekige deuren in vlakke omlijsting van arduin. Bewaarde opkamers aan de noordzijde. Behouden bedsteden (heden kasten).

Stalgedeelte met deels gewijzigde rondbogige muuropeningen onder meer halve maanvenstertjes met ruitvormige roedeverdeling; de oostgevel met bewaarde vlechtingen en laadluik. Verhard erf (baksteen) met waterput. Zeer grote bakstenen langsschuur onder zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op het woonstalhuis); overkragende houten daklijst met nokversiering. Halfcirkelvormige muurankers. Verschillende schuurdeuren met ijzeren (zuidzijde) en houten (oostzijde) lateien.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita

Op de Ferrariskaart (1771-1778) zijn er op deze locatie al gebouwen en moestuinen aangeduid.