Architectenwoning Jozef Schellekens

Beschrijving

Vrijstaande dubbelwoning bestaande uit twee volumes van twee bouwlagen onder plat dak, in L-vorm gekoppeld met elk aanpalend, verhoogd terras en garage van bouwlaag waarop dakterras, opgetrokken in 1934 naar ontwerp van J. Schellekens in de nieuwe zakelijkheid, nummer 66 als eigen woning met bureau.

Sobere lijstgevels met parement van handgevormde baksteen; verspringende gevelvlakken, gemarkeerd door verticale en horizontale muuropeningen, uitgewerkt tot ongebruikelijke stalen raamcomposities met kleine rechthoekige roedeverdeling, zie de quasi gevelhoge verticale raampartijen, de uitspringende glasvliesgevel boven de inkomdeur,....

Interieur

Twee woningen met een verschillende plattegrond: elke bouwlaag bestaat uit een rijke aaneenschakeling van ruimtes, anders gepland qua grootte, oriëntatie, hoogte, belichting,... en verdeeld over telkens drie niveaus; functionele koppeling van de keukens en badkamers.

Heldere ruimtes onder meer de inkompartij met dubbelhoge ruimte en "binnenbalkon" achter de grote glaspartij; sobere aankleding onder meer marbriet, eigen muurschilderingen en schilderijen; onversierd vast mobilair onder meer ingebouwde zithoek onder verlaagd, afgerond plafond in het salon, ingebouwde zitbank in ontvangstkamer,...; originele verlichtingsarmaturen.

Nummer 64: aangepast interieur; nummer 66 overwegend intact gebleven interieur, slechts enkele beperkte ingrepen door de architect: onder meer verlaging van dubbelhoge inkom door houten tussenvloer voor schildersatelier, overschildering van muurdecoratie, verwijdering van bepaalde meubels.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier A/1270/39.
  • CULOT M. & TERLINDEN F., Antoine Pompe et l'effort moderne en Belgique (1890-1940), Brussel, 1969, p. 153.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 63-67.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle