Heren- en burgerwoning in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Gecombineerde heren- en burgerwoning, beide met enkelhuisopstand, drie traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak, zie doorsnede (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in 1913 gebouwd door aannemer P. Brosius.

Bakstenen lijstgevel met arduinen plint en puilijst, muurbanden en klassieke gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Getoogde muuropeningen in omlopende omlijsting met spiegelboogprofiel; bewaarde trekbellen.

Nummer 57 met risalietvormende poorttravee, met breder uitgewerkte bovenvensters en smeedijzeren leuning op de bel-etage; aansluitende gang met trappenhuis met bordestrap, diensttrap tussen keuken en uitspringend washuis.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1913, dossier 46.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle