Landgoed Hof Kums-Van der Elst en bunker

Beschrijving

Hof Kums-Van der Elst, naar de heer Kums, een Antwerps zeilfabrikant die het liet bouwen in 1887 naar ontwerp van Van Opstal.

Eclectisch, eertijds omgracht landgoed voorzien van glazen koepels en een toren, door de Duitsers verlaagd in 1917; in 1924 omgevormd tot boerderij. Heden sterk vervallen complex, gelegen middenin een grotendeels tot weiland omgevormd park (deels omhaagd), met bijgebouwen ten oosten en zuidoosten.

Bunker van gewapend beton, ten noorden, opgetrokken door de Duitsers in 1917 in de nabijheid van een artillerie-opstelling voor het onder vuur nemen van de Schelde.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking met gekanteelde attiek; verwerking van gesinterde steen voor muurbanden, omlijstingen en lisenen. Zuidgevel: centrale travee met houten erker onder getrapte top (4 trappen + topstuk).

Voormalige wintertuin rechts(?), heden ontdaan van de glazen koepel, doch met behouden composietzuilen. Gevarieerde muuropeningen.

Bakstenen bijgebouwen onder zadeldak, met zijtrapgevels en verwerking van gesinterde baksteen; rechthoekige of steekbogige muuropeningen.

• HAVERMANS R., Militaire Werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, (Calmthoutania, XXIII, 1971, nummers 1-2, p. 35).