Zes houten dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zes houten dorpswoningen

• omvat de aanduiding als beschermd monument Houten dorpswoning

Beschrijving

Eertijds elf, heden nog zes, enkelhuisjes van vóór 1907, gelegen aan "de IJskelder" in de industriezone aan het Albertkanaal, omwille van de militaire servituut in de nabijheid van de Antwerpse vestingen opgetrokken in hout.

Telkens twee (nummer 81 drie) traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nokken parallel aan of loodrecht op (nummers 75 en 81) de straat). Beschilderde houten lijstgeveltjes op arduinen plint, geritmeerd door sierlijke puntgevels (nummers 75 en 81). Horizontaal accent door de doorlopende puilijst en de kordonvormende lekdrempels, paneelwerk op de borstweringen. Rechthoekige muuropeningen.

• VAN SOOM L., Merksem in 1000 zichten en gezichten, Merksem, 1989, p. 261, 266.

Auteurs: Steyaert, Rita